Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Svi korisnici fiskalizacije moraju dostaviti podatke o poslovnim prostorima poreznoj upravi do 30.7.2017.

Napisao - u Fiskalizacija
 • Veličina slova: Veća Manja
 • Čitanja: 3405
 • 0 Komentara
 • Ispiši

Krajem 2016. donesene su izmjene Zakona o fiskalizaciji (kliknite za pogledati). Najznačajnija promjena za sve postojeće korisnike fiskalizacije je što moraju još jednom dostaviti podatke o poslovnim prostorima poreznoj upravi (članak 19) do 30.7.2017.

Zašto to zahtijevaju? Jer žele od vas još neke podatke: podatak o djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru, podatke tvrtki čiji program za fiskalizaciju koristite, ...

Kazne su velike ukoliko ne dostavite podatak o poslovnom prostoru ili ukoliko dostavite podatke o poslovnim prostorima bez svih zakonom propisanih podataka. Od 30.000 do 500.000 kn za pravne osobe te od 10.000 do 300.000 kn za fizičke osobe (bilo obrtnike bilo one koji obavljaju slobodnu djelatnost). Osim toga, kaznit će se od 5.000 do 50.000 kn odgovorna osoba (npr. direktor) u pravnoj osobi.

Iako ću odmah navesti što trebate napraviti, ostaviti ću niže originalan članak iz razloga što mjesecima na detaljne upite nismo dobili nikakav odgovor, da bi danas (27.6.) stigao kratak mail, citirati ću cijeli odgovor, nije dugačak: "Poštovana, dostavlja se putem ePorezne." :-)

Ajmo na konkretno što trebate napraviti kako bi udovoljili zakonskim propisima i izbjegli ove drakonske kazne.

Dakle, trebate prijaviti ili ponovno prijaviti vaše poslovne prostore kroz sustav e-Porezna. Zakon izričito kaže da je to jedini način putem kojeg se smiju dostavljati podaci o poslovnim prostorima (osim u nekim iznimnim situacijama, koje ne bi ovdje navodio).

To možete napraviti samostalno ili možete nekoga opunomoćiti da to radi za vas (npr. vaše knjigovodstvo). Ukoliko se odlučite to samostalno raditi, onda državi (FINA-i) svake dvije godine trebate plaćati (400 kn) certifikat za pristup u e-Poreznu i taj certifikat imati instaliran na svom računalu. Instalacija certifikata moguća je samo na računala s Windows operativnim sustavom.

Postupak prijave/izmjene poslovnog prostora

 1. Ovdje imate upute kako postati korisnik e-Porezne ili opunomoćiti nekoga da to radi za vas: https://e-porezna.porezna-uprava.hr/Pages/KakoPostatiKorisnik.aspx
  • a) Ako ćete samostalno raditi, trebate u FINA-i ili poslovnoj banci koja to podržava predati potrebnu dokumentaciju kako bi vam oni mogli izdati digitalni certifikat na nekom uređaju. Upute za dobivanje FINA-inog certifikata imate ovdje: Izdavanje certifikata za poslovne subjekte
  • b) Ako ćete dati ovlaštenje nekome da to radi umjesto vas, tada oboje trebate potpisati odgovarajuću dokumentaciju i osobno je dostaviti u FINA-u. Tu također postoje nekoliko varijanti:
 2. Ovdje se možete prijaviti u e-poreznu: https://e-porezna.porezna-uprava.hr
 3. Ovdje su upute što treba napraviti za prijavu/izmjenu poslovnih prostora (preuzete sa stranica porezne uprave): Upute_prijava_poslovnih_prostora_v1.2.pdf

Preporučujem da pročitate upute i prema uputama unosite podatke o poslovnim prostorima, dosta detalja je potrebno unijeti. Ukoliko ste postojeći korisnik fiskalizacije, u sustavu e-Porezne bi trebali postojati poslovni prostori koji su do sada kroz program prijavljeni, tako da stare podatke samo trebate potvrditi. Uz stare podatke o poslovnim prostorima, trebate unijeti i neke nove podatke, od kojih bi samo skrenuo pažnju na pretežitu djelatnost, koja se obavlja u tom poslovnom prostoru: tu upisujete šifre djelatnosti prema NKD-u 2007 koje se obavljaju u tom poslovnom prostoru.

Osim podataka o poslovnom prostoru, potrebno je unijeti i podatke o proizvođaču/održavatelju softvera. Evo podataka koje ako ste naš korisnik trebate unijeti o nama:

 • mi smo domaći proizvođač softvera
 • naš OIB je 47012314234
 • bez obzira na to kada ste počeli s nama raditi, moguće da vam sustav neće omogućiti unos prošlog "Datuma od" kojeg ste počeli raditi s nama. U tom slučaju, unesite datum dan poslije u odnosu na dan na koji popunjavate podatke (poslovni prostor se mora prijaviti barem dan prije početka rada s njim)

 

 

Originalan nastavak članka nakon uvoda (nije više relevantan)

Međutim, ima jedan problem. Zakon izričito kaže da se podaci dostavljaju putem sustava e-Porezna (članak 6.4). A u sustavu e-Porezna nema tih obrazaca, niti postoji mogućnost da vam tvrtka čiji program za fiskalizaciju koristite (npr. mi) te podatke pošalje kroz program na poreznu upravu. Ta mogućnost nije razvijena od strane njihovih informatičara. Konkretno, nedostaje mogućnost unosa informacija o tipu poslovnog prostora i vrsti djelatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja.

Poslali smo početkom 4. mjeseca službeni upit i poreznoj upravi i državnoj informatičkoj tvrtki koja radi sustav porezne uprave (APIS IT) i nikakav odgovor nismo dobili. Prošlo je mjesec i po dana, iako je zakonski rok odgovora na upit 15 dana. I što sad? Kontaktirao sam danas ponovno lokalni ured porezne uprave i gospođa kojoj sam poslao prvi mail mi je rekla da nikakav odgovor nije dobila od središnjeg ureda. Dobio sam mail za direktan kontakt te sam ponovio upit. Čim bude novosti, objaviti ću ih ovdje.

Nekim drugim kanalima smo dobili obrazac kojeg sada traže u poreznoj upravi da se popuni pa ga ovdje prilažemo u linku na dnu. Možete popuniti donji obrazac i odnijeti na poreznu upravu. Nije putem e-Porezne, ali ga mogu na poreznoj upravi ubaciti u e-Poreznu. Ako oni ne mogu, ne znam tko može. Barem nekako da ispunite zakonsku obavezu.

Da bi vam bilo lakše popuniti obrazac, evo stvari koje vam mogu biti nejasne, a koje trebate unijeti u njega:

 • Oznaka poslovnog prostora: oznaka koju ste donijeli u internom aktu o fiskalizaciji (primjere obaveznih dokumenata imate ovdje: Primjeri dokumenata koje po Zakonu o fiskalizaciji morate imati), ako vam je broj računa oblika NN-XX-YY, to je srednji dio vaše oznake tj. XX
 • Tip poslovnog prostora: prema Zakonu o fiskalizaciji, ovo su mogući tipovi poslovnog prostora: "internetska trgovina, pokretna trgovina i slično, ako se djelatnost obavlja na terenu ili ako se radi o povremenim mjestima obavljanja djelatnosti". Prije se ovaj podatak dostavljao samo ako poslovni prostor nije imao adresu, a sada se prema izmjenama Zakona dostavlja u svakom slučaju. Zakon ne kaže što ovdje treba staviti ako je poslovni prostor s adresom pa predlažem da stavite prema tome što tamo radite.
 • Vrsta djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru (NKD 2007): upisujete šifre djelatnosti prema NKD-u 2007 koje se obavljaju u tom poslovnom prostoru

Evo i obrasca, s već popunjenim podacima za naše klijente i prazan obrazac za one koji ne koriste naš softver (pritisnite na word ili pdf niže):

 • Obrazac s podacima o poslovnom prostoru s popunjenim podacima o nama za naše klijente (word, pdf)
 • Prazan obrazac s podacima o poslovnom prostoru za sve one koji nisu naši klijenti (word, pdf)

 Koga zanima detaljnije istražiti, evo i linkova na zakonske akte:

0

Osnivač Offeriona i Internet partner d.o.o. (www.internetpartner.hr), gdje se od 2005. bavi razvojem internet tehnologija za turizam.
Više godina sudjeluje i organizira edukacije o prodaji putem interneta u turizmu u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-Dalmatinske županije, lokalnim turističkim zajednicama, Gradom Splitom, Ekonomskim Fakultetom Split, Microsoft inovacijskim centrom, Privatnom srednjom školom Wallner te brojnim sajmovima. Licencirani voditelj turističke agencije.

Komentari

 • Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar

Gost Petak, 14 Prosinac 2018

O Internet partneru

 • Lokacija
 • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah