Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Napisao - u Računi
 • Veličina slova: Veća Manja
 • Čitanja: 9145
 • 0 Komentara
 • Ispiši

PDV prema naplaćenoj naknadi

20.1.2015. je rok do kojeg trebate prijaviti poreznoj upravi ukoliko želite prijeći na način oporezivanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

Ovaj način do sada su mogli koristiti samo obrtnici, a sada mogu i druge tvrtke, jedini uvjet je da je prihod tvrtke u prethodnoj godini bio manji od 3 milijuna kuna.

Hoćete li prijeći u model oporezivanja po naplaćenoj realizaciji (ili naplaćenim naknadama, kako stoji u zakonu), ovisi samo o vama. Glavna prednost je u tome što PDV ne morate platiti dok ne naplatite račun, a čini mi se da je glavna mana u tome što to nije uvijek tako (zavisi čime se bavite i na koji način) pa treba malo pripaziti - o tome više u ostatku teksta.

 

Potrebno je voditi računa o sljedećem:

 • PDV ćete plaćati (obračunavati) samo na naplaćene račune
 • Odbitak PDV-a ćete obračuvati samo za račune koje ste platili
 • Na račun morate staviti napomenu "obračun prema naplaćenoj naknadi" - za ostale obvezne elemente računa pogledajte naše članke "Što treba biti na računu kojeg izdaje hrvatski poduzetnik?" i "Primjeri ispravnih računa u Hrvatskoj (od 1.7.2013)"
 • Kada uđete u način plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, obvezujete se raditi na ovaj način minimalno 3 godine
 • Račune i dalje izdajete po jedinstvenom redoslijedu (za isto prodajno mjesto i naplatni uređaj) kao što ste to radili i do sada
 • Poreznoj upravi trebate prijaviti nenaplaćene račune koje ste izdali, prilikom izlaska iz ovog modela ili zatvaranja tvrtke
 • Poreznoj upravi trebate prijaviti neplaćene račune koje ste zaprimili, prilikom izlaska iz ovog modela ili zatvaranja tvrtke
 • Prilikom izlaska iz ovog modela ili zatvaranja tvrtke trebate platiti PDV i na sve nenaplaćene račune (naravno, koje niste stornirali niti su ušli u zastaru), a obračunati ćete i odbitak pretporeza za sve zaprimljene, a još neplaćene račune
 • Ovakav obračun PDV-a ne važi za određene vrste (i načine isporuke/primitka) usluga (vidi popis niže)

Obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama ne primjenjuje se na:

(sve je preuzeto iz Zakona o PDV-u, osim teksta u zagradama, link na Zakon o PDV-u je na dnu članka)

 • isporuke i stjecanje dobara unutar Europske unije,
 • isporuke ili premještanje dobara iz članka 30. stavaka 8. i 9. ovoga Zakona, (otprema ili premještanje robe u EU)
 • usluge iz članka 17. stavka 1. ovoga Zakona, (usluge u poslovnici)
 • isporuke za koje je primatelj obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 1. točki 7. i članku 75. stavcima 2. i 3. ovoga Zakona te u slučaju iz članka 7. stavka 9. ovoga Zakona, 25 (isporuka plina, struje, grijanja, hlađenja od tvrtke van Hrvatske, građevinske usluge, popravci, čišćenje, rabljeni materijal, otpad, isporuka nekretnina, prijenos imovine na drugog)
 • isporuke u okviru posebnog postupka oporezivanja za telekomunikacijske usluge, usluge radijskog i televizijskog emitiranja i elektronički obavljene usluge osobama koje nisu porezni obveznici.

Svih koji se bave informatičkim uslugama (uključujući i nas) posebno se tiču “elektronički obavljene usluge” pa citiram:

Pod „Elektronički obavljenim uslugama“ u smislu ovoga Zakona osobito se smatra:

a) isporuka web sjedišta, udomljavanje web sjedišta, daljinsko održavanje programa i opreme,

b) isporuka računalnih programa i njihovo ažuriranje,

c) isporuka slika, tekstova i informacija te omogućavanje pristupa bazama podataka,

d) isporuka glazbe, filmova i igara, uključujući igre na sreću i kockarske igre te emitiranje političkih, kulturnih, umjetničkih, sportskih, znanstvenih i zabavnih programa i priredbi,

e) učenje na daljinu.

Eto, zaključak mi je da ukoliko se odlučimo na obračun PDV-a po naplaćenoj naknadi, morati ćemo voditi računa o tome jesmo li npr. web stranicu isporučili fizičkoj osobi (koja nije obveznik PDV-a, napomena: obrtnici su fizičke osobe) pa ćemo tada trebati platiti PDV bez obzira jesmo li ili nismo naplatili račun.

S druge strane, i sada se trudimo koliko god je to moguće (nije nam moguće za sve naše usluge) da račun izdajemo tek onda kada uslugu i naplatimo. I onda smo mirni, novci su tu, nama naše, državi njeno.

Linkovi na povezane zakone i pravilnike

Konačni prijedlog izmjena Zakona o PDV-u (listopad 2014.)  >>>  https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/Sjednice/2014/189 sjednicaVlade/189 - 3.pdf 

Zakon o PDV-u, s ubačenim svim aktualnim promjenama >>> http://www.zakon.hr/z/186/Zakon-o-porezu-na-dodanu-vrijednost 

Zakon o PDV-u (u trenutku donošenja, ostavljam ovdje samo iz razloga što nisam siguran koliko dugo će biti dostupan gornji link sa zakon.hr) >>> http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_73_1451.html 

Pravilnik o PDV-u >>> http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_79_1633.html 

 

0

Osnivač Offeriona i Internet partner d.o.o. (www.internetpartner.hr), gdje se od 2005. bavi razvojem internet tehnologija za turizam.
Više godina sudjeluje i organizira edukacije o prodaji putem interneta u turizmu u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-Dalmatinske županije, lokalnim turističkim zajednicama, Gradom Splitom, Ekonomskim Fakultetom Split, Microsoft inovacijskim centrom, Privatnom srednjom školom Wallner te brojnim sajmovima. Licencirani voditelj turističke agencije.

Komentari

 • Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar

Gost Petak, 14 Prosinac 2018

O Internet partneru

 • Lokacija
 • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah