Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Obavezna napomena na računu koji se izdaje fizičkoj osobi (od 1.9.2014)

Napisao - u Nekategorizirano
  • Veličina slova: Veća Manja
  • Čitanja: 4515
  • 0 Komentara
  • Ispiši

Od 1.9.2014. još jedan zakon određuje što mora biti na računu kojeg izdaje hrvatska tvrtka - Ovršni zakon. Naime, u izmjenama ovog zakona (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_07_93_1877.html), u članku 17 stoji:

U članku 31. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

»(3) Osim podataka iz stavka 2. ovoga članka, račun fizičkoj osobi koja ne obavlja registriranu djelatnost mora sadržavati upozorenje dužniku da, u slučaju neispunjenja dospjele novčane obveze, vjerovnik može zatražiti određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave.«.

Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 4.

Dakle, ako izdajete račun fizičkoj osobi, a koja će vam ga platiti naknadno ova napomena je obavezna. Iako je i obrt fizička osoba, obrt obavlja registriranu djelatnost te na računima prema obrtima ova napomena nije obavezna. Preporučio bi vam da ukoliko postoji šansa da u svom poslovanju izdajete račun fizičkoj osobi, koja će vam ga naknadno platiti, dodate napomenu na svim računima, samo iz razloga da to ne bi zaboravili u tom trenutku. U Offerion to radite u Postavke -> Predefinirana napomena na računu.

Primjeri napomena na računu

  • "Temeljem ovog računa može se zatražiti određivanje ovrhe ukoliko ga ne platite u roku dospijeća" (račun bi trebao imati i jasno naveden datum dospijeća na sebi)
  • "U slučaju neplaćanja, ovaj račun može poslužiti kao vjerodostojna isprava za određivanje ovrhe"
  • ...

Ovim putem zahvaljujem našem korisniku odvjetniku Ivanu Miroševiću, koji pomno iščitava promjene zakona te nas je obavijestio i o ovoj promjeni, a onda smo mi mogli obavijestiti sve vas.

Tko želi saznati što sve mora biti na računu kojeg izdaje hrvatska tvrtka može iz članka "Što treba biti na računu kojeg izdaje hrvatski poduzetnik?", a osim toga, može vam biti koristan i članak "Primjeri ispravnih računa u Hrvatskoj (od 1.7.2013)".

0

Osnivač Offeriona i Internet partner d.o.o. (www.internetpartner.hr), gdje se od 2005. bavi razvojem internet tehnologija za turizam.
Više godina sudjeluje i organizira edukacije o prodaji putem interneta u turizmu u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-Dalmatinske županije, lokalnim turističkim zajednicama, Gradom Splitom, Ekonomskim Fakultetom Split, Microsoft inovacijskim centrom, Privatnom srednjom školom Wallner te brojnim sajmovima. Licencirani voditelj turističke agencije.

Komentari

  • Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar

Gost Petak, 14 Prosinac 2018

O Internet partneru

  • Lokacija
  • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah