Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Naučite kako najbrže povećati atraktivnost svojih ponuda (i računa)

Napisao - u Računi
 • Veličina slova: Veća Manja
 • Čitanja: 5788
 • 0 Komentara
 • Ispiši

Želite li da vaš potencijalni klijent kad otvori ponudu prvo pomisli: "Ovo je dobro. S njima mogu raditi."? 

Saznajte nekoliko jednostavnih "trikova" kako povećati atraktivnost svojih ponuda, a i ostalih dokumenata. Kako bi to ostvarili, pripremili smo za vas primjere i gotove predloške koje uz minimalno truda možete iskoristiti za poljepšanje svih svojih dokumenata.

Kao što sigurno znate, prema hrvatskim zakonima obavezno je imati gomilu podataka na ponudama i računima (za detalje vidi: Što treba biti na računu kojeg izdaje hrvatski poduzetnik?). Iako se veliki dio toga može saznati putem OIB-a, zakon je takav, i gotovo.

E, sad, sa svim tim informacijama na njima, naši su dokumenti znali izgledati poprilično nezgrapno (za nezgrapnije račune pogledajte članak: Primjeri ispravnih računa u Hrvatskoj (od 1.7.2013)). Pa smo razmišljali kako sve te podatke staviti na njih, a da što manje bodu oči te kako dodatno poboljšati naš Offerion. I, dobili smo ovakve ponude i račune:

b2ap3_thumbnail_lijepa_ponuda.jpg

b2ap3_thumbnail_Primjer_lijepog_racuna.jpg

 

E, s ovim smo već bili zadovoljni. A ako i vi želite imati atraktivne ponude i račune, sve što trebate napraviti je primijeniti ovih nekoliko savjeta:

Savjet 1 - uljepšajte zaglavlje

Zaglavlje je najbolje mjesto za vaš logotip. Osim logotipa, možete istaknuti i svoje ključne kontakt podatke. A možete, kao što smo se mi odlučili, staviti neki slogan, propagandnu poruku u njega.

I odmah dokumenti izgledaju ljepše.

Pogledajte primjer zaglavlja za kojeg niže možete preuzeti predložak i u njega staviti svoje podatke.

a1sx2_Thumbnail2_Primjer_zaglavlja-2008x295.jpg

 

Savjet 2 - iskoristite podnožje

Podnožje je zgodno mjesto da se sitnim slovima napišu svi podaci koje zakon propisuje da na računima (nekad i svim dokumentima) moraju biti.

Ukoliko u podnožje ne želite staviti link na vašu internet stranicu, tada vam preporučujem da vodoravnu crtu iz primjera stavite iznad vaših podataka, ljepše će vam izgledati dokumenti.

a1sx2_Thumbnail1_Primjer_podnozja-2008x295.jpg 

 

Savjet 3 - sakrijte informacije o vama u tijelu ponuda

Kad ste ovako lijepo iskoristili zaglavlje i podnožje, tada više ne morate imati podatke o tvrtki u tijelu ponude. U našem programu odlučujete što će biti prikazano na dokumentima unutar dijela Postavke.

Ja volim ostaviti naziv i adresu tvrtke i u tijelu dokumenata, a vi kako vam drago.

 

Upute za izradu zaglavlja i podnožja dokumenata

Zaglavlje i podnožje radite u nekom alatu za grafičku obradu (niže imate link na dva besplatna alata koje možete preuzeti).

Ukoliko krenete od našeg predloška (niže su dostupni za preuzimanje), ovo su koraci koje trebate napraviti:

 • zamijenite naš logotip vašim
 • unesite svoje podatke na prava mjesta
 • snimite konačni rezultat kao .jpg ili .png (pripazite da kvaliteta slike bude 300 točaka po inču, jer tek s tolikom rezolucijom imate osiguran kvalitetan izgled slika na papiru). Mi npr. ni ne dopuštamo više u Offerion ubacivanje zaglavlja i podnožja manje rezolucije

Ukoliko krećete od nule, pripazite na sljedeće tehnikalije:

 • radite pri rezoluciji od 300 px po inču zbog osiguranja kvalitete ispisa
 • rezultat snimite u .jpg ili .png formatu
 • slika koju ubacite centrirati će se (u Offerionu, ne u drugim programima npr. Wordu)
 • maksimalna dimenzija zaglavlja bi trebala biti 17 x 2,5 cm ili 2008 x 295 px (za Offerion, ne za druge programe)

Ukoliko se ne želite baviti samostalnom izradom zaglavlja i podnožja dokumenata, slobodno nam se javite na naš info mail, izraditi ćemo vam zaglavlje i podnožje za samo 200 kn + PDV. Ukoliko nemate logotip, i tu vam možemo pomoći, bilo da vas uputimo na profesionalnog dizajnera, bilo da vam izradimo jednostavan logotip za 500 kn + PDV.

I, da, u Offerionu zaglavlje i podnožje ubacujete u dijelu Postavke -> Postavke ispisa.

 

Materijali i alati za download (kliknite na naziv za preuzimanje)

0

Osnivač Offeriona i Internet partner d.o.o. (www.internetpartner.hr), gdje se od 2005. bavi razvojem internet tehnologija za turizam.
Više godina sudjeluje i organizira edukacije o prodaji putem interneta u turizmu u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-Dalmatinske županije, lokalnim turističkim zajednicama, Gradom Splitom, Ekonomskim Fakultetom Split, Microsoft inovacijskim centrom, Privatnom srednjom školom Wallner te brojnim sajmovima. Licencirani voditelj turističke agencije.

Komentari

 • Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar

Gost Petak, 14 Prosinac 2018

O Internet partneru

 • Lokacija
 • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah