Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Kako unijeti svoj cjenik u Offerion (i kasnije ga lako mijenjati)

Napisao - u Rad u programu
 • Veličina slova: Veća Manja
 • Čitanja: 3359
 • 0 Komentara
 • Ispiši

Da bi to napravili, pretpostavit ću da imate Excel. Ako nemate, povest ću se za našom Nevenkom pa pretpostaviti da vaša djeca, susjedi ili prijatelji imaju Excel. A ako ni oni nemaju, nema veze, možete se i nama javiti pa ćemo vam ubaciti cjenik u Excel.

Uglavnom, očito je da smo Excel odabrali kao mjesto putem kojeg možete jednostavno gledati i mijenjati svoj cjenik. To smo napravili iz razloga što u njemu promjenom jedne brojke (npr. marže) možete promijeniti u tren ili dio cjenika ili kompletan cjenikMeđutim, ovdje neću govoriti o radu o Excelu, koga to zanima može puno saznati na službenim Microsoftovim stranicama (kliknite na ovaj link), imaju izvrsne upute sa zadacima, samo odaberite verziju Excela koju imate iako su osnove iste na svim verzijama.

Ono o čemu ću govoriti je kako treba izgledati cjenik u Excelu da bi ga mogli ubaciti u Offerion. Pripremili smo nekoliko gotovih Excel tablica u koje samo trebate ubaciti svoj cjenik. Bitno je da ne pokušavate samostalno napraviti novu Excel tablicu već da podatke ubacite u već pripremljenu, jer vam ubacivanje u Offerion neće raditi (za one koje zanima zašto, samo ću reći da se u pozadini tablice kriju unaprijed pripremljene XML informacije za prebacivanje).

Cjenik_s_grupama_i_proizvodima.jpg

Niže su tablice u koje možete ubaciti vlastiti cjenik, svejedno u koju (sve su Excel 2007, ali radit će i u novijim verzijama):

Važno je da zapamtite samo dvije stvari:

 • ne mijenjajte nazive stupaca
 • jedina dva stupca u koje trebate nešto unijeti su "Naziv proizvoda" i "Prodajna cijena

Ostali stupci, koji mogu biti prazni, su:

 • "Nadređena grupa" - korisno kada imate složeniju hijerarhiju proizvoda pa vam treba više nivoa grupa, ovo bi bila "grupa u kojoj se nalazi grupa u kojoj se nalazi proizvod"
 • "Grupa u kojoj se nalazi proizvod" - naziv grupe u kojoj se nalazi proizvod
 • "Nabavna cijena" - ukoliko je imate, moći ćete računati zaradu po svakom poslu
 • "Jedinica mjere" - kom, kg, m, ...
 • "Šifra" proizvoda - olakšava snalaženje kada imate više proizvoda sličnog naziva

Kada završite s unosom svog cjenika u Excel, trebate ga pripremiti za ubacivanje u Offerion na način da ga snimite kao XML podatke. Kako to izgleda u Excelu 2007 možete vidjeti na sljedećih nekoliko slika:

1. Odaberite "Save as" ili "Spremi kao"

a1sx2_Thumbnail1_korak_3.jpg 

2. Odaberite "XML Data"

a1sx2_Thumbnail1_korak_4.jpg

3. Složite se kada vas pita jeste li sigurni (jer će tablica biti u drugom obliku)

a1sx2_Thumbnail1_korak_6.jpg

I za kraj, u Offerionu uđite u dio "Cjenik" i odabirom "Uvezi cjenik" uvezite ovu XML datoteku (trebate je odabrati s vašeg diska).

0

Osnivač Offeriona i Internet partner d.o.o. (www.internetpartner.hr), gdje se od 2005. bavi razvojem internet tehnologija za turizam.
Više godina sudjeluje i organizira edukacije o prodaji putem interneta u turizmu u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-Dalmatinske županije, lokalnim turističkim zajednicama, Gradom Splitom, Ekonomskim Fakultetom Split, Microsoft inovacijskim centrom, Privatnom srednjom školom Wallner te brojnim sajmovima. Licencirani voditelj turističke agencije.

Komentari

 • Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar

Gost Petak, 14 Prosinac 2018

O Internet partneru

 • Lokacija
 • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah