Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Kako slati ponude (i račune) strancima?

Napisao - u Računi
 • Veličina slova: Veća Manja
 • Čitanja: 2360
 • 0 Komentara
 • Ispiši

Najbolje na njihovom jeziku. I u njihovoj valuti.

Ali, nije baš svejedno kako. Iz nekoliko razloga:

 1. Račun je u Hrvatskoj pravovaljan samo ako je na hrvatskom jeziku i u kunama
 2. Dobra vijest - na računu smije biti i drugi jezik, i druga valuta
 3. Ukoliko imate cijene izražene u stranoj valuti trebate račun izdati u domaćoj (iznajmljivačima su cijene najčešće izražene u eurima), a ukoliko ih imate izražene u domaćoj valuti, trebate izračunati kolika vam je ponuda u stranoj valuti

Evo naših preporuka privatnim iznajmljivačima kako slati ponude i izdavati račune strancima:

 • ponudu šaljite na jeziku i u valuti gosta (u Offerionu samo promijenite u postavkama ponude i jezik i valutu - pokrili smo najčešće jezike prema statistikama dolazaka u Hrvatsku)
 • ukoliko radite račun temeljem ponude, tada preporučujemo da stavke ponude budu dvojezične (npr. "double bedded room / dvokrevetna soba", tako da iz ponude možete u trenu napraviti račun)
 • ukoliko uglavnom radite sa strancima, sve nazive na računu stavite dvojezične (preporučujemo na engleskom jeziku npr. "VAT / PDV", a ukoliko vam dođe netko iz Hrvatske, u Offerionu uvijek možete račun "prevesti" na hrvatski)
 • račun napravite u kunama, a samo ukupnu sumu izrazite i u valuti gosta (u Offerionu ovo radi automatski)
 • Napomena: niste dužni obračunavati iznose na računu prema srednjem tečaju HNB-a. To ste dužni samo ako ste tako obećali u ponudi.

Ukoliko vam neka valuta ili jezik nedostaju za vaše kupce, samo se javite, dodati ćemo.

0

Osnivač Offeriona i Internet partner d.o.o. (www.internetpartner.hr), gdje se od 2005. bavi razvojem internet tehnologija za turizam.
Više godina sudjeluje i organizira edukacije o prodaji putem interneta u turizmu u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-Dalmatinske županije, lokalnim turističkim zajednicama, Gradom Splitom, Ekonomskim Fakultetom Split, Microsoft inovacijskim centrom, Privatnom srednjom školom Wallner te brojnim sajmovima. Licencirani voditelj turističke agencije.

Komentari

 • Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar

Gost Petak, 14 Prosinac 2018

O Internet partneru

 • Lokacija
 • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah