Ponude i računi

Nalazite se ovdje: Početna Blog Niki Dešković Plaćanje PDV-a po naplati (naplaćenoj realizaciji)

Blog

Ovdje pišemo sve što smatramo bitnim za bolju izradu ponuda i računa.

Zadnji članci

GDPR - General Data Protection Regulation ili Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (OUZP) je uredba Evropske unije koja ima snagu zakona za sve članice EU (tj. po pravnoj snazi su čak jače od zakona), a odnosi se na uređivanje zaštite osobnih podataka. Također sve tvrtke koje posluju unutar EU, ma gdje bile, imaju obvezu primijeniti njena pravila.

Uredba regulira način prikupljanja, čuvanja i korištenja podataka fizičkih osoba i odnosi se na svaku profesionalnu ili komercijalnu djelatnost.

Čitanja: 746
0

Porezna uprava je u svojim odgovorima na pitanja dala definitivnu potvrdu da privatni iznajmljivači, bez obzira što nisu upisani u registar obveznika PDV-a trebaju obračunavati i plaćati PDV na agencijsku proviziju stranih agencija, osim u slučaju da agencija njima plaća njihov dio novaca (detaljnije niže u odgovoru broj 4). U najkraćim crtama, ako plaćate stranoj agenciji bilo šta (uključujući i marketing), bez obzira što niste obveznik PDV-a po drugim osnovama, obvezni ste sljedeće:

Čitanja: 910
0

Iako je web stranica osnova internet marketinga i na njoj počivaju brojne marketinške aktivnosti, najvažnija stvar u koju privatni iznajmljivači trebaju uložiti su kvalitetne fotografije smještaja.  Iz jednostavnog razloga - fotografija prodaje. I to ne samo na vlastitim web stranicama već i na stranicama agencije, u brošuri, u oglasu, ...

Čitanja: 883
0

Ovo je pitanje koje me jako često pitaju. I nemam pravi odgovor na njega. Iz jednostavnog razloga što ne samo da ste kao iznajmljivači međusobno jako različiti, već i same agencije se razlikuju u uspješnosti poslovanja na određenoj destinaciji. Tako agencija koja dobro radi na Bolu, ne mora dobro raditi i na Hvaru. A i stvari se mijenjaju. Jako brzo. Ono što je jedne godine točno, već dogodine ne mora biti. A opet ovo je ono što najčešće najviše zanima privatne iznajmljivače i stoga ću dati popis agencija, s kojima možete surađivati. Svaka je u nečemu dobra. A neke su svjetski lideri u određenim područjima. Ima ih specijaliziranih za određeni tip smještaja, a ima i specijaliziranih za određeno tržište.

Čitanja: 1423
0

Glavna stvar koju Google kaže za adaptaciju tekstova za Google je – pišite tekstove za vaše goste, to nam je bitno, nemojte o nama posebno voditi računa. Ipak, postoje određene vodilje:

 • podebljajte ključne dijelove teksta tako da ga je lakše čitati (kad netko preleti očima preko teksta, da mu je poanta jasna)
 • istaknite ono po čemu ste jedinstveni, nek vas gosti po tome prepoznaju
 • opišite se detaljno jer što se detaljnije opišete veća je mogućnost da će gost koji vas tim putem pronađe rezervirati (vidi sliku)
Čitanja: 893
0

Krajem 2016. donesene su izmjene Zakona o fiskalizaciji (kliknite za pogledati). Najznačajnija promjena za sve postojeće korisnike fiskalizacije je što moraju još jednom dostaviti podatke o poslovnim prostorima poreznoj upravi (članak 19) do 30.7.2017.

Zašto to zahtijevaju? Jer žele od vas još neke podatke: podatak o djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru, podatke tvrtki čiji program za fiskalizaciju koristite, ...

Kazne su velike ukoliko ne dostavite podatak o poslovnom prostoru ili ukoliko dostavite podatke o poslovnim prostorima bez svih zakonom propisanih podataka. Od 30.000 do 500.000 kn za pravne osobe te od 10.000 do 300.000 kn za fizičke osobe (bilo obrtnike bilo one koji obavljaju slobodnu djelatnost). Osim toga, kaznit će se od 5.000 do 50.000 kn odgovorna osoba (npr. direktor) u pravnoj osobi.

Čitanja: 3405
0

b2ap3_thumbnail_Cilj_20170412-111740_1.pngUspjeh vaše Internet stranice (a i općenito prodaje putem interneta) počiva na četiri ključna faktora:

 • kvalitetan sadržaj (tekstovi, fotografije, video, izgled stranice)
 • vidljivost (prisutni ste na što više mjesta na internetu - online marketing)
 • imidž (vaša online reputacija)
 • konverzija (stranica vodi ka prodaji, rezerviranju)
Čitanja: 828
0

Poprilično nezapaženo u našim medijima prošla je vijest da je 12.7.2016. AirBnB objavio sklapanje partnerstva s tri velike putničke agencije: American Express Global Business Travel, BCD Travel i Carlson Wagonlit Travel. Štoviše, American Express GBT je dodao AirBnB kao "preferiranog dobavljača". Barem ja nisam primijetio da su ovu vijest naši mediji igdje prenijeli. A vijest je prava bomba. 

Smatram da ova partnerstva mogu dovesti do većeg broja značajnih promjena u turizmu:

Čitanja: 1382
0

27 savjeta za Google i Facebook

Pozvan sam održati predavanje na temu digitalnog marketinga, u sklopu projekta "Poslovni uzlet grada Splita" u organizaciji Poslovnog dnevnika. Radi se o besplatnim edukacijama za poboljšanje poslovanja, a u Splitu se održavaju 15.5.2015.

Dati ću konkretne savjete za poboljšanje pozicije vaše internet stranice na Google-u, a dio savjeta vezan je uz način komunikacije na društvenim mrežama. Moći ćete saznati kako učinkovitije (i povoljnije) komunicirati i oglašavati se putem Facebooka i Googlea.

Za slučaj da ne možete doći (a i za podsjetiti se ako dođete), prezentacija je dostupna online na www.slideshare.net/nikideskovic, a cjelokupni program manifestacije imate niže.

Čitanja: 2257
0

b2ap3_thumbnail_Porast_prodaje_u_turizmu_preko_interneta.jpgOvo je pitanje na koje bi danas svaki iznajmljivač htio znati odgovor. Glavni razlog je u tome što je Internet postao glavni prodajni kanal u turizmu. Više od pola svih rezervacija smještaja napravi se putem interneta. I ne samo to, Internet je glavni izvor informacija o putovanjima. Na internetu ljudi maštaju o destinaciji u koju bi najradije otišli, odabiru destinaciju i smještaj, traže što mogu raditi kada tamo dođu i na kraju, dijele iskustva s putovanja.

Međutim, kojim putevima je moguće doći do gosta, koji su prodajni kanali na internetu? U ovom uvodnom članku, kategorizirati ću i ukratko opisati vrste prodajnih kanala na internetu te navesti glavne prednosti korištenja pojedinih tipova kanala. U narednim člancima ću detaljnije razraditi pojedine kanale te dati upute što raditi kako bi mogli ostvariti što bolje rezultate u internet prodaji.

Čitanja: 6601
0

PDV prema naplaćenoj naknadi

20.1.2015. je rok do kojeg trebate prijaviti poreznoj upravi ukoliko želite prijeći na način oporezivanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

Ovaj način do sada su mogli koristiti samo obrtnici, a sada mogu i druge tvrtke, jedini uvjet je da je prihod tvrtke u prethodnoj godini bio manji od 3 milijuna kuna.

Hoćete li prijeći u model oporezivanja po naplaćenoj realizaciji (ili naplaćenim naknadama, kako stoji u zakonu), ovisi samo o vama. Glavna prednost je u tome što PDV ne morate platiti dok ne naplatite račun, a čini mi se da je glavna mana u tome što to nije uvijek tako (zavisi čime se bavite i na koji način) pa treba malo pripaziti - o tome više u ostatku teksta.

 

Čitanja: 9145
0

b2ap3_thumbnail_hnk-offerion.jpg

U suradnji s HNK Split, za sve naše pretplatnike dogovorili smo dodatnu pogodnost. Kupnjom pretplate za sezonu 2014/2015, ostvarujete pravo na još jednu dodatnu predstavu izvan pretplatnog ciklusa kojeg ste odabrali.

Pretplate za ovu kazališnu sezonu moguće je kupiti do 7.11, a za ostvariti ovu pogodnost, samo na blagajni pokažite račun za Offerion i dogovorite koju dodatnu predstavu želite pogledati.

Informacije o pretplatnim ciklusima možete saznati na adresi http://www.hnk-split.hr/Pretplatni-ciklusi-2014-2015

Čitanja: 2200
0

Napisao - u Računi

Najbolje na njihovom jeziku. I u njihovoj valuti.

Ali, nije baš svejedno kako. Iz nekoliko razloga:

 1. Račun je u Hrvatskoj pravovaljan samo ako je na hrvatskom jeziku i u kunama
 2. Dobra vijest - na računu smije biti i drugi jezik, i druga valuta
 3. Ukoliko imate cijene izražene u stranoj valuti trebate račun izdati u domaćoj (iznajmljivačima su cijene najčešće izražene u eurima), a ukoliko ih imate izražene u domaćoj valuti, trebate izračunati kolika vam je ponuda u stranoj valuti
Čitanja: 2360
0

Od 1.9.2014. još jedan zakon određuje što mora biti na računu kojeg izdaje hrvatska tvrtka - Ovršni zakon. Naime, u izmjenama ovog zakona (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_07_93_1877.html), u članku 17 stoji:

U članku 31. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

»(3) Osim podataka iz stavka 2. ovoga članka, račun fizičkoj osobi koja ne obavlja registriranu djelatnost mora sadržavati upozorenje dužniku da, u slučaju neispunjenja dospjele novčane obveze, vjerovnik može zatražiti određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave.«.

Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 4.

Čitanja: 4515
0
 1. Ljudski mozak najbolje razumije slike (60,000 puta brže shvaćamo vizualne informacije nego tekstualne prema istraživanju 3M-a)
  Upravo zbog toga puno je lakše pokazati sliku kruga nego ga opisati:

  b2ap3_thumbnail_vizualni_i_tekstualni_prikaz.png
Čitanja: 2268
0

Napisao - u Nekategorizirano

S ponosom objavljujemo da smo napravili prvi video o Offerionu, kojim predstavljamo naš koncept i osnovne prednosti Offeriona - programa za mobilnu izradu ponuda i računa.

Kao što ćete vidjeti, ne radi se o uobičajenom "poslovnom" videu. U opuštenoj atmosferi, nadam se da se vidi osnovna ideja koja nas cijelo vrijeme vodi u izradi Offeriona: jednostavnost. Jednostavnost razmišljanja, jednostavnost dizajna, jednostavnost programa. Fokus na bitno Offerionu daje brzinu te vam možemo slobodno reći:

 • oslobodite svoje vrijeme korištenjem Offeriona (i igrajte se :-))

Ali čemu riječi, kad je tu video. Pogledajte i javite nam što mislite.

Čitanja: 2069
0

U zadnje vrijeme napravili smo dosta izmjena u programu, sve s namjerom da vam dodatno olakšamo rad. 

Prvo bih vam skrenuo pozornost na one novosti koje nisu vidljive na prvi pogled:

 • Možete sami napisati sadržaj maila koji će vam se ponuditi uz slanje ponude ili računa. Ovo možete pronaći u Postavkama, na dnu - "Predefinirani mail uz ponudu" i "Predefinirani mail uz račun".
Čitanja: 2305
0

Želite li da vaš potencijalni klijent kad otvori ponudu prvo pomisli: "Ovo je dobro. S njima mogu raditi."? 

Saznajte nekoliko jednostavnih "trikova" kako povećati atraktivnost svojih ponuda, a i ostalih dokumenata. Kako bi to ostvarili, pripremili smo za vas primjere i gotove predloške koje uz minimalno truda možete iskoristiti za poljepšanje svih svojih dokumenata.

Čitanja: 5788
0

Imali smo više pitanja oko toga kako ispravno raditi račune za avans (predujam) te konačni račun po obavljenoj isporuci. Kako treba obračunavati PDV? Treba li stornirati račun za avans?

Nakon nešto istraživanja, došli smo do zaključka da odgovor nije jednostran niti jednostavan za sve situacije. A pitam se kad je uopće kod nas takav slučaj? Uglavnom, niže navodimo tri najčešće varijante kako je moguće (u skladu sa zakonom) kreirati račune za primljeni avans (predujam) te što slijedi nakon isporuke dobara ili obavljenih usluga (konačni račun).  

Iako je članak prvi put pisan 2014, u 2017. dodajemo najjednostavniji način izrade konačnog računa po obavljenoj isporuci. Prije objave ove varijante konzultirali smo se i s poreznom upravom, jer nam se i vlastiti knjigovođa bunio da nije na način kako je RRIF napisao. A po zakonu je i ovaj način ispravan. Uglavnom, porezna uprava je odobrila i najjednostavniji način izrade računa za avans (predujam) te konačnog računa po obavljenoj isporuci je tu

Čitanja: 37535
0

Da bi to napravili, pretpostavit ću da imate Excel. Ako nemate, povest ću se za našom Nevenkom pa pretpostaviti da vaša djeca, susjedi ili prijatelji imaju Excel. A ako ni oni nemaju, nema veze, možete se i nama javiti pa ćemo vam ubaciti cjenik u Excel.

Uglavnom, očito je da smo Excel odabrali kao mjesto putem kojeg možete jednostavno gledati i mijenjati svoj cjenik. To smo napravili iz razloga što u njemu promjenom jedne brojke (npr. marže) možete promijeniti u tren ili dio cjenika ili kompletan cjenikMeđutim, ovdje neću govoriti o radu o Excelu, koga to zanima može puno saznati na službenim Microsoftovim stranicama (kliknite na ovaj link), imaju izvrsne upute sa zadacima, samo odaberite verziju Excela koju imate iako su osnove iste na svim verzijama.

Čitanja: 3359
0

O Internet partneru

 • Lokacija
 • O nama


Pon - Pet | 9 - 16
+385.21.339.568

Internet Partner d.o.o.

Svoje djelovanje otpočeli smo kao Booking IT, obrt osnovan 2005. godine sa sjedištem u Splitu, s ciljem pružanja informatičkih usluga u turizmu.
Višegodišnji rad na tom polju rezultira s više proizvoda za online poslovanje. Zbog potreba rastućeg poslovanja 2007. godine oformljavamo tvrtku Internet Partner d.o.o.
Upoznati s različitim poslovnim procesima spoznali smo i mnoge probleme koji muče poduzetnike i tvrtke svih veličina. To iskustvo smo odlučili pretočiti u zanimljive proizvode koji su plod primjene naprednih informacijskih tehnologija s ciljem pružiti svima mogućnost da svoje poslovanje prenesu na Internet.

Naš najnoviji proizvod Izračunko pojednostavljuje i ubrzava kreiranje Vaših najvažnijih dokumenata (ponuda i računa) i dobar je primjer onoga što kao tvrtka nudimo.

Naš program za izradu ponuda i računa možete bez obveze u čas isprobati:
 

Isprobajte odmah